петък, 19 май 2017 г.

Шоколадово-ягодова торта

Пак съм на тортена вълна. Какво да се прави. Съдба :) Малко видоизмених крема от предния път и мнооооого повече ми харесва така. Ето рецептата:
Блат: 250 гр.накиснати поне 8 часа бадеми, 100 гр.накиснати поне 6 часа орехи, 20 фурми, 2 с.л.какао или рожков, 1-2 с.л.разтопено кокосово масло. Първо блендираме ядките хубаво, добавяме какаото и кокосовото масло, и накрая фурмите 1 по 1 през дупката на робота, докато работи. Трябва да стане гъста и лепкава смес, но не прекалено мека и лепкава. Ако има нужда да сгъстим добавяме още смлени ядки или брашно от ябълки, или фино смлени овесени ядки(ако нямаме глутенова непоносимост). Разстиламе на дъното на форма за торта с пръстен и прибираме в хладилника докато направим крема. Крем 1: 2 банана, 1 зряло авокадо, 3-4 с.л. какао/рожков, 50-60 гр.разтопено кокосово масло, 20-30 гр.разтопено какаово масло, 2-3 с.л.сироп от агаве, 50-60 гр. лешников (или друг) тахан. Пасираме/блендираме първо бананите и авокадото и после добавяме другите съставки и пасираме до хомогенност. Изсипваме кремът върху блата и прибираме в хладилника. Шоколадова заливка: 3-4 с.л.какао/рожков, 2-3 с.л.кокосово масло, 1-2 с.л.сироп от агаве. На водна баня на слаби градуси разтопяваме маслата и заливаме какаото, като бъркаме с лъжица. Добавяме агавето и готово. Заливаме над крема и прибираме. Това беше идеята ми да бъде най-горния слой, но после реших да залея с още 1 крем. Крем 2: 250 гр.измити и изчистени ягоди, 100 гр.кокосов крем (в бурканче, гъсто и твърдо), разтопен на водна баня; 1-2 с.л.изцеден лимонов сок, 1-2 с.л.агаве. Пасираме ягодите и добавяме втечнения кокосов крем, агавето и лимоновия сок. С миксер смесваме всичко до хомогенност. Изливаме върху тортата и прибираме в хладилника за поне 6-8 часа. На другия ден или вечерта украсяваме по желание. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

tonya.blagoeva@gmail.com