петък, 19 май 2017 г.
Шоколадово-ягодова торта
Пак съм на тортена вълна. Какво да се прави. Съдба :)
Малко видоизмених крема от предния път и мнооооого повече ми харесва така.
Ето рецептата:
Блат: 250 гр.накиснати поне 8 часа бадеми, 100 гр.накиснати поне 6 часа орехи, 20 фурми, 2 с.л.какао или рожков, 1-2 с.л.разтопено кокосово масло.
Първо блендираме ядките хубаво, добавяме какаото и кокосовото масло, и накрая фурмите 1 по 1 през дупката на робота, докато работи. Трябва да стане гъста и лепкава смес, но не прекалено мека и лепкава. Ако има нужда да сгъстим добавяме още смлени ядки или брашно от ябълки, или фино смлени овесени ядки(ако нямаме глутенова непоносимост). Разстиламе на дъното на форма за торта с пръстен и прибираме в хладилника докато направим крема.
Крем 1: 2 банана, 1 зряло авокадо, 3-4 с.л. какао/рожков, 50-60 гр.разтопено кокосово масло, 20-30 гр.разтопено какаово масло, 2-3 с.л.сироп от агаве, 50-60 гр. лешников (или друг) тахан.
Пасираме/блендираме първо бананите и авокадото и после добавяме другите съставки и пасираме до хомогенност.
Изсипваме кремът върху блата и прибираме в хладилника.
Шоколадова заливка: 3-4 с.л.какао/рожков, 2-3 с.л.кокосово масло, 1-2 с.л.сироп от агаве.
На водна баня на слаби градуси разтопяваме маслата и заливаме какаото, като бъркаме с лъжица. Добавяме агавето и готово.
Заливаме над крема и прибираме.
Това беше идеята ми да бъде най-горния слой, но после реших да залея с още 1 крем.
Крем 2: 250 гр.измити и изчистени ягоди, 100 гр.кокосов крем (в бурканче, гъсто и твърдо), разтопен на водна баня; 1-2 с.л.изцеден лимонов сок, 1-2 с.л.агаве.
Пасираме ягодите и добавяме втечнения кокосов крем, агавето и лимоновия сок. С миксер смесваме всичко до хомогенност.
Изливаме върху тортата и прибираме в хладилника за поне 6-8 часа.
На другия ден или вечерта украсяваме по желание.
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар
tonya.blagoeva@gmail.com