Не че не си го знам, но вече е официално - не ме бива да готвя по рецепта. Понякога имам огромно желание! Но не е достатъчно. Отварям някоя рецепта, като тази за
рожкови сладки с лешници на Йоана, мигновено ме връхлита музата да я пробвам, започвам и в процеса на правене желанието да подменя някоя съставка надделява. В случая смених доста, понеже исках да ги направя постни (както е модерно сега да се казва - веган :) ). Та трябваше да заменя яйцето, маслото и понеже не ям пшеница и брашното.
Може би нямат нищо общо с вдъхновението, но го посочвам за не толкова сбъркани хора като мен - ако искат да направят оригинала. А и все пак ги направих благодарение на тази рецепта на Йоана.
Рецепта:
- 100 мл кокосово масло
- 100 гр. кафява захар Мусковадо
- 90 гр. кокосова захар
- 1 с.л. хуск фибри(или смляно ленено семе ако нямате хуск)
- 1 с.л. чиа семена, накиснати заедно с хуска за 10-15 минути в 4-5 с.л. вода или бадемово мляко
- 1 ч.л. сода бикарбонат + 1 ч.л. лимонов сок
- 60 гр. рожково брашно
- 100-110 гр. лешници
- 60-70 гр. бадеми
- 200-250 гр. овесено брашно
- 2-3 с.л. кокосово брашно(или стърготини)
Кафявата захар се залива с около 20 мл.гореща вода - да се разтопят големите бучки, на които става. Добавя се кокосовата захар, разтопеното масло и хуска с чиата. Бърка се хубаво с тел до хомогенност. Добавя се погасената с лимон сода. Лешниците се блендират с рожковото брашно и се добавят към сместа.Бадемите се смилат фино в кафемелачка или в блендер и също се добавят. Ако обичате лешници повече, сложете само лешници, повечко. Добавя се и кокосовото брашно и накрая овесеното - до гъста маса. Хубаво е да се остави за 20-30 минути в хладилник да се стегне и охлади тестото. После се оформят по-лесно топчета колкото орех и се притискат като кюфте . Боднете по един лешник (аз нямах и боднах бадем и орех) и печете на 180 градуса с вентилатор за 12-13 минути, или без вентилатор за 15-16. Ще усетите, че са готови, когато мъжът ви започне да душка като хрътка и да пита - "Печеш ли нещо?" С подскачащо пламъче в очите :)
Да ви е сладко!
Бравор Тони!
ОтговорИзтриванеДа готвиш по рецепта? - Та ти си истински творец, какви рецепти?
Винаги ти се възхищавам - на ентусиазма, на чувството за хумор, на умението да изпипваш нещата и да ги презентираш по много приятен за читателя начин. Поздравявам те и ти желая успех навсякъде и във всичко!
Благодаря ти, Боби, за милите думи.
ИзтриванеЛошото е, че не мога да готвя и по моя рецепта 😁 и рядко успявам да повторя нещо съвсем същото. Всеки път е импровизация. И не всеки път се получава, ама ми е такъв кеф да забърквам разни отвари и гърмящи смеси 😉
Кога ще се видим с теб? Сега заминаваме малко на почивка но след 10 септември сме си в София
Добре, след 10-ти ще почерпя за моя рожден ден.
ИзтриванеТова е последният ми рожден ден, започващ с 4,
макар че един познат ми каза, че това не е сигурно и може да доживея и до 490 години, кой знае!
Мислех си за теб вчера, докато правих моята торта, която не се получи... и беше префасонирана на ...
сладък салам! Чака във камерата на хладилника.
Честит рожден ден, Боби! Цифрата няма никакво значение. Истината е, че това е само една формалност. Бъди здрава, щастлива и много вдъхновена! До скоро!
Изтриване