неделя, 11 октомври 2020 г.

Банофи пай

 Поводът - рождения ден на Дидо. Не че и без повод не правя, но когато си имам оправдание, някак ми е по-чиста съвестта :)

Вдъхновението от тук.

Модификацията: от мен:


Блат: 

250 гр домашна гранола (трябва да напиша и за това рецепта, но търсих в нета за вдъхновение, ето на тази попаднах и промених меда с кленов сироп, вида ядки и сушени плодове) 

70 гр кокосово масло

4-5 с.л. кленов сироп (или друг подсладител)

3-4 с.л. кокосово брашно

2-3 с.л. какао на прах


Всичко се блендира и притиска към дъното на тава с падащ пръстен. Слага се в хладилник или фризер до направата на кремовете.


Карамелено-шоколадов крем: 

150 гр кокосова сметана (от кенче)+ малко вода(3-5 с.л.)

10 пресни фурми, обезкостени

40 гр черен шоколад, разтопен на водна баня


Фурмите и сметаната се пасират, после се добавя разтопеният шоколад.

Върху стегналия блат се нарежда нарязан банан плътно. Отгоре се залива с карамеления крем и се пъха във фризера за 10-15 минути.


Сметанов крем:

250 гр кокосова сметана(останалата част от кенчето)

200 гр ядково сирене (има доста видове вече на пазара, аз използвах някакво ново Dfree)

4-5 с.л. кафява пудра захар(или кокосова, или бяла, ако нямате друга. Аз сложих агаве и става много водно, следващия път ще сложа захар)


Всичко се пасира и се залива върху карамеления крем.

Слага се в хладилника да стегне за 1 нощ или поне 8 часа. на следващия ден се декорира по желание и се хапва с наслада 😋









Няма коментари:

Публикуване на коментар

tonya.blagoeva@gmail.com