неделя, 24 декември 2017 г.

Къщички в снега се гушат 2 част

Тази година бях запланувала да направим с децата къщички още на 1 декември. Но, уви, цял декември гонех спешни задачки и не успяхме. Е, вчера най-после ги направихме. Или поне аз. Накрая Дидо ми помогна в сглобяването, защото този път реших целите къщи да са постни. Т.е. направих веган айсинг. Чудех се дали ще се получи, но взе че стана. По-надолу ще напиша рецептата.
След като си сглобихме и украсихме (за едната Тити се включи в украсата на покрива, познайте коя :) ), открих, че съм забравила комините!!! Лелеее, призля ми! Как ще пушат комините им, сгушени в снега?!? Но вече беше твърде късно да ги правя - нямаше нито тесто, нито време. Така, че си останаха без комини. Поне си имат прозорци (от бонбонки теменужка и малина), които светят като се сложи нещо светещо вътре в къщата.
Покрай къщите направихме и една елха, и доста джинджифилови меденки - звезди. Които вече се изядоха :( Та идеята ми къщите да стоят за украса поне до нова година може и да не се осъществи. Няма да мога да ги опазя дотогава. Много е вкусно тестото!
Ето и рецептата (Взаимствана от тук):

Продукти:
150 мл лешниково мляко(1 с.л. лешников тахан и вода)
200 мл кокосово масло (или 100 мл кокосово масло и 100 мл зехтин/олио)
150 мл мед (разтопен на водна баня)
1 и 1/2 ч.ч. захар (около 300 гр)
1 с.л. изцеден лимонов или портокалов сок, в който погасявам 2 ч.л. сода за хляб
2 с.л. какао
1 с.л. канела
1 ч.л. микс коледни подправки (или кардамом, индийско орехче, карамфил, кориандър, звездовиден анасон)
1 ч.л. джинджифил на прах или рендосан пресен
щипка черен пипер
щипка сол
типово или пълнозърнесто брашно - на око до меко тесто, което не лепне (около 700-800 грама пое моето тесто)
За айсингът - водата от консерва буркан нахут(акуафаба) - ври 10 минути на котлона, охлажда се и се разбива с миксер. Постепенно се добавя около 150-200 грама пудра захар. Да стане гъсто и лепкаво бяло "лепило". Съхне малко по-бавно от белтък с пудра захар(класическият айсинг), но пък става здраво и е изцяло постно (за тези, които като мен постят редовно).

Приготвяне:
Аз започвам от течните съставки винаги. Смесвам ги и разбърквам добре с тел, добавям подправките, погасената сода и накрая брашното. Като е готово тестото го слагам за поне 30 минути в хладилника да си почине и стегне. През това време направих чертежа на къщите. Едната я направих по тази схема. Другата си я нарисувах сама. А третата е като първата, но в по-голям мащаб. Щях да кача шаблоните, но ги изхвърлих, защото залепнаха за тестото докато ги рязах и се изцапаха. Затова и нямам готови шаблони, всяка година си правя нови :)
Любимата част на децата (и на мен самата, но само направата, не яденето й) са прозорците от бонбонки теменужка. Начукват се в хаванче и се слагат в изрязаните дупки за прозорци. Докато се пекат, бонбоните се разтапят и стават като витраж. Тази година купихме 2 вида бонбони, за да направим шарени прозорците.
Направихме и големи меденки с прозорчета. Ей така, за разкош и настроение :)

Ако досега не сте правили къщички веднага поправете тази грешка. Много е забавно, носи добро настроение и е чудесна съвместна дейност с децата. А къщата ви ще ухае на мед и канела с дни!

Весело посрещане на Коледата! Да оставите няколко курабийки и мляко(бадемово) за дебелия старец довечера! Аз отивам да скрия 2-3 преди да са свършили съвсем!










Няма коментари:

Публикуване на коментар

tonya.blagoeva@gmail.com