вторник, 13 ноември 2018 г.

Торта дъга / Rainbow cake

Това се превръща в любимата ми торта! Този път направена по поръчка на една приятелка. Благодаря ти, Рали, че ми се довери и възложи тази сладка задача.

И понеже вече веднъж го играх да правя торта за друг и децата да мрънкат, че искат и за вкъщи, направих по една мъфин-торта и за нас, но взе че остана още материал и направих едно мини сърце подарък за учителя ми по Боуен и асистентката му.

Всички бяха много очаровани, което ме радва изключително. А трябва да си призная, колкото и нескромно да звучи, но стана наистина и красива, и вкусна. И полезна, то се знае. Без захар, почти изцяло сурова (малко печена тиква има и заливка от готов черен шоколад).

Рецептата я взех от тук:
https://m.facebook.com/notes/sana-fun/сурова-веган-торта-за-рождения-ден-на-косьо/583458152017870/
Но ще си я запиша все пак и в моя блог да я намирам по-лесно.

Блат:
200 гр.накиснати и отцедени сурови бадеми
150 гр.пресни фурми
2 с.л.какао на прах
1-2 с.л. кокосово масло

Крем:
За всеки цвят:
130 гр.накиснато и добре отцедено кашу
40 гр.разтопено кокосово масло
40 гр.сироп агаве
50 гр.плодове за цветовете: ананас, банан и 1 ч.л. куркума за жълтия, печена тиква за оранжевия, банан и 2 с.л.пшенична трева на прах(или спирулина) за зеления, малини и боровинки за лилавия. Можете да експериментирате с други цветове или плодове/зеленчуци(морков, цвекло, манго, папая, къпини, ягоди или каквото ви хрумне)

Моят робот е 2 в едно - чопър и блендер. Така че едновременно правя блата и първия крем. После застилам формата с блата, прибирам за 10-15 мин.във фризера и през това време довършвам първия цвят крем с плодовете. Изсипвам върху блата, прибирам във фризера и започвам втория блат. Докато го направя първият е стегнал. И така до края. Накрая прибирам в хладилника за цяла нощ (правих я в 9 вечерта, отне ми час и половина, но правех и другите 5 малки) и на другия ден вадя от формата и украсявам както ми дойде отвътре.
И ни беше много сладко, с чиста съвест ;)










1 коментар:

  1. Колко ли пъти вече идвам тук, чета и се възхищавам!
    Браво Тони!
    Украсата е фантастична!

    ОтговорИзтриване

tonya.blagoeva@gmail.com