четвъртък, 31 юли 2014 г.

Урок за Картишок

  Чудех се дали да го публикувам и тук, но все пак реших да си го имам и аз в архива :). За мен беше удоволствие да отделя от времето си за тез прекрасници Картишочките! А тук също можете да откриете урочето.

 

  Привет, сръчни феички!
  Днес посветих времето си на направата на едно уроче в снимки за това как аз правя фона на картичките си тип пачуърк. Ако някой не знае какво значи тази чуждица, ще обясня – сглобка от различни по големи и форма парчета, които са зашити заедно, образувайки едно шарено одеалце – от плат, или хартия, кой както обича :).
   Много често ми остават дребни хартийки след някой проект и прилежно си ги прибирам за такива случаи. Днес извадих парченцата от миналогодишните летни хартийки и изрязах с гилотината 16 броя квадратчета с големина 4/4 см. Картичката ми стана малко голяма, но предпочетох да не се забивам в дребните 3/3 см, както направих с предната пачуърк картичка :). 



После си изрязах едно картонче 16/16 см, на което да налепя парченцата:
 

След това едно по едно, слагайки малко лепило в средата на квадратчето, залепих всичките парчета:






След това взех машината и с дебел бял конец на функция дребен зиг-заг изминах тегели по всички свързващи линии:
 





Изрязах едно парче цветна хартия за рамка, с размери 16,5/16,5 см, залепих шареното одеалце в средата и изминах отново зиг-заг по краищата:






И готово! Цветното одеалце е вече готов фон за картичка. Междувременно си харесах една морска картинка на A day for daisies – една русалка и запретнах ръкавите на потника си да направя снимки на процеса на оцветяването. Прощавайте за лошите снимки, но ми е за първи път на снимам процеса на работата си. За следващия ще се подготвя по-добре :).
  Използвам моливи Derwent Inktense – много са добри! Прекрасни ярки цветове(е, не като на маркерите, но за моливи са супер) и лесно нанасяне. За кожа използвам комбинация от два цвята – Tan и Red Violet. Само тенът ми стои много жълто-кафяво и затова добавям леко розово. Става хубав кожов цвят :):
 






Следват звездичките – жълти, косата – червена, перките – жълти и опашката – червена:










  Сложих глоси на опашката и на мехурчетата:
 

След което следва любимата ми част – фонът. Откакто открих този акварелен картон много се радвам, защото го наквасвам хубаво с вода и като изсъхне си остава същия, без да се деформира!  С дебела четка нанасям обилно вода по контурите на русалката, след което с тънка взимам от връхчето на молива и минавам до контура. Цветът започва да се разлива, заради водата и става много хубаво преливане и избледняване на цвета от центъра към периферията:









Пропуснах да кажа, че всички цветове ги нанасям с четката, като преди това съм й намокрила връхчето и вземам от молива. Само за косата го правя с почти суха четка, за да стане на „косъмчета“, ако е мокра четката ще стане равен цвят, а не на драскотини. Опитах се да направя люспи на опашката, не много успешно, но засега толкова :).
  Дано да съм ви била полезна с нещо. Ако още не сте се включили в Играта на Картишоците, направете го! Има още няколко дни.
  А ето и готовата ми картичка:
 

Лека и тиха нощ! Аз отивам да се наслаждавам на дъжда, обожавам да спя на нежното ромолене на водата. А утре се надявам Слънчо да се покаже за по-дълго :)

1 коментар:

  1. Страхотно уроче :) Благодаря ти и за споделянето на картона,най-накрая го открих и наистина е страхотен.Нито много порест,като другия познат масово картон за акварел,а и наистина не се нагърчва.

    ОтговорИзтриване

tonya.blagoeva@gmail.com