неделя, 26 март 2017 г.

Сурова ягодова торта

Поредната. В историята вече :) Въведох известни корекции в крема, но още бих направила. Стана много вкусна, но не достатъчно стегната. Следващия път ще добавя и агар агар. Блат - 2 ч.ч.ядки (аз сложих бадеми и орехи), накиснати за 4-8 часа и отцедени, блендират се с 1-2 с.л.рожково брашно/какао. После се добавя 1 ч.ч.пресни обезкостени фурми, 2-3 с.л.лешников(или друг) тахан и 2-3 с.л.кокосово масло. Всичко се блендира добре да стане лепкава гъста смес. Разстила се на дъното на форма с махащ се ринг и се слага в хладилника докато правите крема. Крем - 200 гр.кашу(накиснато за 3-4 часа), отцедено добре се пасира с малко(на око) ядково/оризово мляко. Да стане гъста фина каша. Добавя се 200 гр.разтопен на водна баня кокосов крем, 3 банана, 1-2 с.л.мед или агаве/кленов/оризов сироп и накрая 400-500 гр.пасирани ягоди. Сложих и 3-4 с.л. чиа семена с надеждата да стегнат малко крема(стегнаха го горе долу) и с цел да наподобяват семките на ягодите :) Всичко си обърква хубаво до гладка хомогенна смес. Следващия път ще сложа агар агар и малко лимон с надеждата да се запази цветът на ягодите, иначе заради бананите потъмнява и става леко бежово. Кремът се изсипва върху блата и се слага в хладилник за поне 5-6 часа да стегни. Като стегне се украсява по желание. Аз украсих с кашу, червена боровинка, кокосови стърготини и течен веган черен шоколад ( лешников тахан и какао). Забравих да кажа, че сложих тънки резенчета ягоди по стените на формата преди да изсипя крема. И една ягода в средата за разкош :). Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Тонче, с голям интерес ти следя веганските рецепти.
    Благодаря, че споделяш!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ренка. Обичам да споделям когато открия нещо(не че съм открила топлата вода, но все пак... :)). Като идваш следващия път към София кажи по от ряно да спретна нещо ;)

      Изтриване
  2. Браво, браво!
    Отново сме приятно изненадани и очаровани!
    Поздравления!
    Мечтая за...
    Всички рецепти + снимки
    в малки красиви ръчно-изработени книжки!
    Едно страхотно парти... с дегустация на торти..
    /ммм .. ще стане скъпо -
    може - на човек по рецепта в книжка с пожелания?!/
    Така де. Съгласна дори на входна такса!
    Даа - Размечтах се.
    "Мечтания по торта в 3 следобeд."

    Успех и живей креативно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Боби, радваш ме всеки път с милите си коментари! Хм, замислих се над предложението ти...харесва ми. Но кога ще стигна до него не е ясно. Не е като да не съм обмисляла нещо подобно ;)
      Другия път като направя торта ще те поканя :)

      Изтриване

tonya.blagoeva@gmail.com