сряда, 9 септември 2020 г.

Веган торта Павлова

 Тази торта се каня да направя от много години. Най-после й дойде редът.

Вчера имахме годишнина с мъжа ми и си подсладихме деня с тази чудна тортичка!

Предполагам всички знаете оригиналът на рецептата - блат от яйпени белтъци, разбити на сняг, опечени като една голяма целувка. Поляти с крем и сметана, и много пресни плодове, главно берита - ягоди, малини , боровинки, къпини. Аз имах малини и боровинки, на брави лично от мен и децата в неделя на Витоша.

Рецепта :

1.Водата от един буркан сварен нахут, добре отцедена и сгъстена на котлона за 5-10 минути. Охлажда се хубаво. Разбива се с миксер 4-6 минути, добавят се 1 к.л. лимонтузу и 3 с.л. пудра захар. С ринг за торта се правят два блата, изсипва се на дъното върху хартия за печене, правят се кратер чета, в които да се намаже кремът, рингът се маха внимателно и се пече 1 час на 120 градуса с вентилатор.

Първата доза я втечних на 150 градуса 😂 защото си мислех че не е капризно като белтък. Еми, оказа се, че е. На 100-120 градуса макс. Ако е на 100 - около 2 часа ще трябва.

2.Охлажда се на полуотворена фурна, за да не спихне съвсем. После се вади от фурната и се охлажда добре върху решетка.

3. През това време се прави кремът и сметаната:

100-120 грама ядково сирене(в магазинната мрежа има вече избор) се пасира заедно с 3 с.л. пудра захар и 200 гр подквасено ядково или соево мляко(аз ползвах соево натурално на алпро). Охлажда се.

4. 1 консерва кокосова сметана (400 гр метална консерва) се охлажда предварително в хладилник и се отцежда течността, да остане само гъстата част. Разбива се с миксер 1-2 минути, заедно с 2-3 с.л. пудра захар.

5. Върху първия блат се слага половината крем, отгоре половината сметана, поръсват се плодовете по избор. Слага се втория блат, върху него останалият крем, отгоре сметаната и най-отгоре се гарнира с плодове и ментови листа.

6. Яде се веднага, за да са хрупкави блатовете.

На нас ни останаха 3 парчета за днес и пак бяха чудни, но по-скоро беше станало на коремче, блатът се втечнява и става мек. Но от кремът беше стегбал чудно цяла нощ в хладилника.

Резултатът е пръстооблизващо вкусен!!! 😋😋😋




Няма коментари:

Публикуване на коментар

tonya.blagoeva@gmail.com