четвъртък, 5 ноември 2020 г.

Веган червено кадифе/ Vegan Red velvet

     Тази торта ми се върти в главата от много време. Супер популярна е (признавам си, че не ми е любима, но ми харесва на вид) и ефектна. Разбира се, хич не харесвам това, че е с химическа боичка постигнат цветът. Затова реших да експериментирам и да направя полезна версия. С натурални боички(цвекло и малини), без захар(с агаве и кленов сироп) и за да е още по-трудно - веган. В оригиналната рецепта има яйца, мляко и захар. И бяло брашно. В моята има аква фаба(вода от сварен нахут), агаве, сок от цвекло и пълнозърнесто брашно.

    От следните продукти се получава мини тортичка от 2 блата с диаметър 12 см.

    Прокукти за блата: 

    Водата от буркан 400 мл сварен нахут

    30 гр сироп от агаве(или кленов сироп)

    сокът на едно средно цвекло

    100 гр пълнозърнесто брашно

    1 ч.л. какао на прах


    Продукти за крема: 

    100 гр накиснато кашу

    50 гр кокосово масло

    50 гр кленов сироп(може и агаве)

    200 гр кокосова сметана


    За сиропиране на блатовете и трохите за отгоре: 

    15-20 малини

    2-3 с.л. кленов сироп/агаве

    1 с.л. лимонов сок

    30 мл вода


    Начин на приготвяне: 

    1. Прецеждаме нахута от буркана, ползваме водата, нахутът правим на хумус :) Слагаме в тенджерка, заедно с агавето и сокът от 1 цвекло(аз настъргах и изцедих с ръце, може и сокоизстисквачка да се ползва). Вари се до леко сгъстяване на сместа. Бърка се с дървена лъжица. Охлажда се.

    2.  Разбива се в суха купа с миксер до консистенция на белтъци на сняг, докато при обръщане не се разлива по стените.

    3. Внимателно се добавят какаото и брашното, като се бърка леко с дървена лъжица, да не спадне обемът, получен от миксера.

    4. Върху хартия за печене (или силиконова подложка за печене) се оформят 2 кръгли блата. Не се разлива при печене, така че няма нужда от форма.

    5. Пече се 12-15 минути на 160-180 градуса с вентилатор.

    6. Още топли, блатовете се изрязват с подходящ размер кръгъл съд и нож (аз използвах една малка тенджерка и около нея с нож изрязах крайчетата). Трохите се нарязват на ситно или се блендират в чопър. Оставят се да изстинат.

    7. Блатовете се сиропират със сока от малините(през цедка, за да се махнат семките), кленовия сироп, лимона и водата. Трохите също се сиропират леко (тази стъпка направих първо за повече сочност на блата, и второ - защото при разбиването с миксер червеният цвят намаля драстично).

    8. Отцеденото кашу, заедно с разтопените на водна баня кокосово масло и кленов сироп се блендират до гладък крем.

    9. В чиста и суха купа се слага кокосовата сметана (от кенче, стояло поне 2-3 часа в хладилник, взима се само гъстата част) и се разбива с миксер до пухкав крем.

    10. Внимателно се смесват двата крема, като се внимава да не се пресече сметаната от топлия кашу крем.

    11. Редуват се блат - крем 2 пъти и се поръсва с трохите. Прибира се в хладилник за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ.

    Да ви е сладко! Без гузна съвест :)









Няма коментари:

Публикуване на коментар

tonya.blagoeva@gmail.com